Volg ons

Een kijkje in de keuken van het Blue Racing Team

Al vroeg zijn de leden van het Blue Racing team aan de slag met de auto. Ieder heeft, naar zijn of haar expertise gebied, een eigen taak bedeeld gekregen. Wanneer ik binnenstap kijken de verschillende teamleden kort op om vervolgens weer achter hun schermen te verdwijnen. Op de achtergrond is er één aan het bellen en weer een ander bespreekt met zijn collega de nieuwe lay-out van de auto.

Blue Racing?

Blue Racing is, net zoals andere hogescholen dat hebben, een race-team van het Windesheim. Het wordt gerund met en door studenten. De heren en dames hebben één doel: meedoen aan de Shell Eco Marathon. Jaarlijks wordt deze race door Shell georganiseerd in London. 5000 studenten uit 52 landen deden in 2018 mee. Met een beperkt budget is het aan de verschillende deelnemers om een zo goed mogelijke auto te produceren. Uiteindelijk gaat het er niet om wie het snelst is, maar gaat het om de meest efficiënte auto. Kortom: zo ver mogelijk komen op één liter brandstof. 

Verantwoordelijkheid

Wanneer ik de vraag stel: wat vinden jullie nou zo gaaf aan het Blue Racing team? – geven ze unaniem aan: werken aan een ‘echt’ project. Dit interpreteer ik als ‘ownership’ (volledig verantwoordelijk voor een project zijn, inclusief uitkomsten, kosten, proces etc.). Echter blijkt naar wat doorvragen dat het ‘echt’ aspect verder gaat dan dat. Waar er in een normale stage sprake is van een opdracht, uitgevoerd aan de hand van gegeven educatieve richtlijnen, is hier het doel: naar London toe. Leeruitkomsten als samenwerken, het opleveren van technisch hoogwaardige producten en creativiteit, worden noodzaak in plaats van een leerdoel.

De toekomst vraagt een andere aanpak

Studenten voelen haarfijn aan wanneer het in een project menens is of wanneer het om studie punten gaat. Wellicht moeten we toe, hoe ingewikkeld dit in het begin ook zal zijn, naar een model waarin studenten volledige verantwoordelijkheid krijgen – ‘ownership’. Vanuit HÆD dragen wij al een aantal jaren bij aan het Windesheim Blue Racing team. We geloven namelijk sterk dat de nieuwe generatie technici opgeleid zal worden op een andere manier. Want, wanneer we naar de ’21st Century Skills’ kijken, zullen we in de toekomst niet alléén maar ‘technici’ nodig hebben.